Atelier de Céramique Filarski
 

Creatieve Vakantie Frankrijk

             Bedankt voor het bezoek aan onze Blog, met bijzondere werkstukken van cursisten en gebeurtenissen uit ons Atelier in Frankrijk. 
                  

Creatieve vakantie in Frankrijk Blog

Ga terug naar de Blog index

Doffe roet en as komen tot leven!

Waarschijnlijk hebben de tuinbezitters onder ons de afgelopen week hetzelfde gedaan als wij. Als de zon weer een beetje doorkomt en het écht op lente begint te lijken, komt iedereen uit z’n huis om lekker in de tuin te gaan werken. Beetje opruimen, beetje dood hout verwijderen, plaats maken voor de eerste plantjes/zaailingen (pas op voor de IJsheiligen!). Een boompje dat de winter helaas niet heeft doorstaan opruimen, uit de bomen gewaaide takken rapen, nog een stuk van de wel erg welig tierende Vrouwenmantel snoeien. En dan, al dat oud hout en al die takken met een kapotte rieten mand en een krantje: hop, op een hoop en de vlam erin.
Wij hadden ook zo’n fikkie in de tuin, maar onder het hout sloegen de vlammen en assen om iets moois.

  Afrikaans Pottenbakken    
Creatieve_vakantie_Noord_Frankrijk

Bij ons lagen er nl potten bewerkt met primitieve kleislib decoraties onder de brandende takken en blokken hout. Potten die gedecoreerd waren met oker, mangaan, ijzer en koperoxide vermengd met kleislib. Deze ingrediënten in al hun eenvoud en puurheid zijn de basiselementen van prachtige Afrikaanse decoratietechnieken.

Na een uurtje of 4 stoken hebben we het vuur verstikt met vochtig hooi, koeienmest en een laag oude as. Dat kan voor mooie resultaten zorgen als de zuurstof opraakt, daar onder die lagen gloeiende as…

Toen we de volgende ochtend de nog hete as opzij schoven en voorzichtig de potten tevoorschijn haalden, bleek de reductie/verstikking goed gewerkt te hebben: er zaten een paar juweeltjes bij!
Uit de as komen de potten tevoorschijn, aanvankelijk mat en dof.

Voordat de potten in het vuur gingen (nog tijdens de fase dat ze leerhard waren) zijn ze gepolijst, zodat ze na het stookproces met echte bijenwas opgepoetst kunnen worden om ze een schitterende satijnen glans te geven.

  Creatiev_Vakantie_Frankrijk

Als je ook een keer van de nood een deugd wil maken en rotzooi wil verbranden terwijl jouw potten in het vuur liggen te kleuren, kom dan naar de Kristalglazuur weken in Vannecourt, waarbij het 2e thema een African Fire is. 

Zie  Beschikbare data


Ontvang gratis de leukste verhalen
gebundeld in de Mirabellenboom en
word gratis lid van onze

Creatieve Vakanties Blog.

De
                    Mirabellenboom

De Mirabellenboom

Gratis e-book over ons leven met pottenbakken, vuur, ovens,
rust en eenvoud  in een
klein dopje in Frankrijk

Door:  Bo Filarski en


Annetje Creemers
Atelier de Céramique Filarski voor een creatieve keramiek vakantie.
Pottenbakken in Noord Frankrijk.

Voor informatie over workshops en cursussen pottenbakken verwijzen wij u naar de site van de kleischool.nl