BLOG
Ruim 15 jaar geleden richtte Bo in Maarssen De Kleischool op. De start was met één nieuwe en twee occasion draaischijven. Ik was langs de Kamer van Koophandel geweest en had vier pakken klei ingekocht. Na een regeladvertentie in het plaatselijk krantje vond de aftrap plaats op een donderdagavond. Nog eerst even snel de fietsen uit het atelier gehaald en daar verschenen dan de eerste twee cursisten. Het waren twee dames die tuinkabouters wilden komen maken. Ik was enigszins teleurgesteld en vroeg me af of er eigenlijk wel belangstelling was voor pottenbakken... Inmiddels 15 jaar later - en nu al weer tien jaar in Frankrijk - kijken Annetje en ik met enig ongeloof naar de resultaten van afgelopen seizoen. Meer dan 200 gasten bezochten dit jaar ons centrum in Vannecourt, waar inmiddels 16 draaischijven staan en waar er jaarlijks vier ton klei doorheen gaat. 1200 Overnachtingen en 3600 maaltijden werden in goede banen geleid door Annetje, mede dankzij Cindy (onze witte tornado) en onze hulpen Camille en Kim (werkstudentes van de kunstacademie in Metz). Er was een fantastische dynamiek, er waren aardige mensen met interessante verhalen: wat hebben we genoten! Dank voor alle lieve en hartelijke reacties in ons gastenboek. Met plezier kijken we nu al uit naar het seizoen 2020!
Volgend voorjaar staat er vier maal een houtstook op het programma in onze grommende draak (zie thema Anagama). Met primitieve glazuren en stooktechnieken van zo'n 1500 jaar geleden gaan we deze hele oude manier van pottenbakken ontdekken. Bij toerbeurt waken we met elkaar de hele nacht bij de oven om hout op te gooien. Een unieke ervaring voor beginners en gevorderden.
Uiteraard staat ook de combiweek Kristalglazuur met African-fire komend jaar weer regelmatig op het programma. Adembenemende kristallen vormen zich in het glazuur, terwijl de Afrikaanse pot haar charme ontleent aan de markeringen van het vuur en de bijenwas. Zowel beginners als gevorderden kunnen deelnemen.
En ook nu is er weer keuze uit negen Raku weken. Een razend populair proces waarbij je bij ons o.a. zelf leert reduceren in je eigen vuurton. Ook deze weken staan open voor cursisten met en zonder ervaring.
Voor de technisch gedetaileerde beschrijving zie de youtube
versie: https://youtu.be/vcMuZH3NnRA
Onze grommende draak, de Japanse houtoven, is beduidend groter geworden. Zie hier het fotoverslag van de opbouw en de eerste stook.
Behalve een week leuk pottenbakken en genieten van de
zalige maaltijden wil je soms ook even een namiddag een
wandeling maken. Op 15 minuten afstand van ons centrum bevindt
zich een bijzonder natuurreservaten van Frankrijk: la Côte de
Delme.
Hier kan je zalig wandelen door een beschermd natuurgebied
waar o.a. een vijftiental soorten wilde orchideeën groeien en
waar je zelfs nog 175 miljoen jaar oude fossielen kan zien
liggen. De kalkrijke bodem zorgt voor een mediterrane
vegetatie met o.a. thijm en oregano. De wilde klauwier en de
bidsprinkhaan maken zich uit de voeten als de kudde schapen
voorbijkomt. Kom tot jezelf in onze wereld van vuur, klei,
eenvoud en ongerepte natuur.
Je hebt net een prachtig werkstuk gemaakt en dan gebeurt het. Een onhandige beweging bijvoorbeeld, bij het laden van de oven. Tik je net met dat oor tegen iets anders aan: krak. Daar ligt je werkstuk dat je zo zorgvuldig gemaakt hebt, in twee delen. Niets meer aan te doen als de klei helemaal droog en hard is, is de gangbare theorie, maar...
Afgelopen jaar kwam Mirjam met een cadeau in ons centrum. Een
grote pot met poeder. "Moet je eens proberen, om onderdelen aan
elkaar te lijmen. Werkt super, veel beter dan water met azijn."
Ik probeerde het en ik ontdekte dat een eetlepel aangelengd in
een jampot met water een oplossing gaf die inderdaad wonderwel
leerharde onderdelen aan elkaar plakt. Oren, tuiten, knopjes en
andere decoraties leken zich wel vast te zuigen aan het object
waarop ze geplakt werden. Op het eind van het seizoen brak ik
een oor van één van mijn karaffen, tijdens het laden van de
oven. Het werkstuk was helemaal droog. Jammer, als het niet meer
leerhard is, is er niets meer aan te doen, dacht ik. Ik wilde
net het werkstuk in een emmer gooien toen ik me bedacht. Laat ik
ook eens proberen kurk-droge klei te plakken met dit
wondermiddel. Beide kanten van het oor en de aanhechtingspunten
op de karaf voorzichtig met een penseel met het goedje
natgemaakt. Even laten intrekken, nog een keer aangetipt en
tegen elkaar gezet, bijna tegen beter weten in. Tja je vermoedt
het natuurlijk al: na het bakken zat het oor stevig aan de karaf
vast! Het goedje heet bitterzout (magnesium-sulfaat), bij de
drogist te verkrijgen. Wil je ook eens oren en tuiten komen
plakken? We hebben o.a een hele leuke week waarin we speciaal
theepotten gaan maken.
Zie: data
Gezond de feestdagen door…. Oeps.... Wat gaan we dit jaar op tafel zetten? En dan ook nog een aardig kerstcadeautje kopen…. Mijn hemel, wat moet ik ze geven, ze hebben echt alles al. Heb je dat ook, dat je nu al een over-vol gevoel hebt? Op welk gebied dan ook? Wat ons hier geestelijk vult en gelukkig maakt, is het creëren van dingen. Met aandacht iets maken, hoe simpel ook, is zeer bevredigend. Creëren is een positieve energie die voedt. Je richt je aandacht op iets volstrekt anders dan je dagelijkse sores. Tijdens het seizoen hier in Vannecourt sluiten we de dag dan af door een zalige maaltijd te nuttigen en een leuk gesprek te hebben met een groep gelijkgestemden. Niet enkel tijdens het seizoen proberen we evenwichtige en gevarieerde maaltijden te serveren. Ook met de feestdagen genieten we van de lekkere dingen die we gewoon uit onze tuin en streek kunnen betrekken. We hebben onze noten en appelen uit de tuin. Grote pompoenen die we van de buurman kregen. Boontjes via de buurvrouw, eitjes van onze eigen kippen. Dit hele simpele recept van creëren, van aandacht voor elkaar en van het genieten van de rijkdom om ons heen is wat we graag met je delen. Een eenvoudig recept met klei en vuur, met kersen, noten, mirabellen, tomaten en een aardig gesprek aan een houten tafel in de tuin bij zonsondergang. We besluiten om ook met de kerst te genieten en stil te staan bij deze (h)eerlijke rijkdom die we hier om ons heen hebben. Voor deze kerst een pompoensoep met gember van Annetje.
Fruit in een scheutje koolzaadolie
– een paar uitjes
– knoflook
– prei of kool of een knol die je nog hebt liggen
– een paar centimeter gember
Giet er water bij, breng aan de kook. Ondertussen schil je een
aardappel of twee, een appel, een wortel en voeg je die toe aan
de soep. En niet te vergeten de stukken pompoen (om het even
welke)! Als alles zo’n 20 minuten gekookt heeft, pureren met de
staafmixer. Voeg zout, peper, eventueel nog wat gemalen gember,
koriander en kruidnagel toe. En iets van kokos: wat kokosvet,
geraspte kokos, of kokoscrème. Proeven, misschien nog wat kaas
over de soep heen raspen en dan: smakelijk eten!
Al enkele jaren organiseren we in het voorjaar een Cérami-quiltweek. Dat is een combi Quilt / Raku week waarin je als deelnemer Raku-kleitabletten en knopen maakt, die worden verwerkt in de quilt die je ook in die week naait. Wegens grote belangstelling – en omdat Annetjes quilt-atelier nu helemaal klaar is - gaan we komend seizoen in week 37 een week organiseren, die enkel en alleen in het teken van patchwork en quilten staat! Tijdens deze bijzondere week gaan we ook een bezoek brengen aan het grootste Quilt-evenement in Europa, in de Vogezen. Er zijn slechts een paar plaatsen beschikbaar. Maar er is nog meer: behalve deze speciale week komen er nog veel meer mogelijkheden voor de quilt-liefhebbers. Hiervoor hebben we een gloednieuwe website gemaakt, met alle relevante informatie. Voor de belangstellende quilters is er meteen een leuk gratis ontwerp te downloaden (wellicht een aardig Sinterklaas idee?). Kijk gauw op Anna-Art.eu
Wil je alleen blijven pottenbakken, kijk dan op het enorme
aanbod aan workshops die we ook dit seizoen weer hebben.
Zie data…..
We heten je van harte welkom,
Bo en Annetje
Velen die bij ons een workshop volgden, hebben gedurende de week ook een bezoek gebracht aan de faillence fabriek in Sarreguemines. Afgelopen week vierde dit museum haar 20-jarig bestaan. Vele pottenbakkers en keramisten waren uitgenodigd om hun vaardigheden te laten zien. Ook wij waren van de partij. Bo heeft voor de ruim tweeduizend bezoekers demonstraties gegeven op de draaischijf. Jong en oud mocht op deze bijzondere dag gratis proberen een werkstuk te draaien. Er waren ook pottenbakkers die een oven opbouwden uit lege wijnflessen en 's avonds was er een vuurspektakel. De oude schoorsteen van de stoommachine van weleer vormde een schitterend decor, dat verlicht werd door de vlammen.
Kom volgend jaar ook een week bij ons een workshop volgen en breng een bezoek aan dit fantastische keramiek-museum. We hebben ruim twintig weken pottenbakworkshops met verschillende thema's. Voor een overzicht zie: data Met Franse groet, Bo en Annetje
Meer dan duizend keer is ons gratis e-book gedownload. Op de omslag prijkt een Mirabellenboom waar Ruby uit springt. Dit voorjaar hebben we helaas deze oude Mirabellenboom moeten omzagen. Houtbewerker Alain Monchot heeft in de Wabi Sabi traditie een schitterende pot gedraaid van het doorleefde pruimenhout.
Gelukkig hebben we vele jaren geleden al jonge mirabellenbomen geplant. Ook dit seizoen kun je dus gewoon weer lekker mirabellen komen proeven in onze tuin. Deze nazomer zijn er nog een paar plaatsen beschikbaar. Zie data
Ze kwamen uit een artificiële wereld, het kleine, schatrijke golfstaatje Qatar; twee studentes die wilden leren pottenbakken. Duizenden kilometers hadden ze afgelegd om uiteindelijk voor het eerst in hun leven door een weiland te lopen, brandnetels uitgelegd te krijgen en zelfs vol verbazing een kwartier lang een slak gade te slaan. Wat wilden deze jonge vrouwen, die in dit futuristische staatje leven, bij ons komen leren? Pottenbakken, dat was duidelijk, maar wilden ze uiteindelijk iets strak moderns of juist iets zeer klassiek met gouden randjes gaan maken? De Japanse uitdrukking Wabi Sabi verheldert wat ik kon bieden en wat zij zochten.
Wabi Sabi; de Japanse term voor de schoonheid van de
inperfectie. De studentes genoten een week lang met volle teugen
van de eenvoud in ons kleine dorp. Met kennis en kunde en hun
eerste Raku werkstukken keerden ze uiteindelijk terug. Met pijn
in het hart namen ze afscheid van de rust in onze
Saulnois-streek, en via een vijf-sterrenhotel in Parijs vlogen
ze terug naar hun stad in de woestijn.
Wil je ook de wereld van onvolmaaktheid, Wabi Sabi, ontdekken en
ervaren?
Klik voor de nog beschikbare data.
Met Franse groet,
Bo en Annetje
Leer goed centreren en optrekken. De techniek van het draaien,
duidelijk stap voor stap uitgelegd. Centreren zonder groot
gevecht door slim te werken met je gewicht en niet je kracht.
Ook jij kan het leren. DVD 2 Draaitechnieken Hoge en bolle
halsflessen draaien
Vervolg Blog Pagina's 1 2
3 4