Creatieve Vakantie Frankrijk

pottenbakken

BLOG Creatieve Vakanties Pottenbakken in Frankrijk

BLOG

Op onze Creatieve Vakanties Frankrijk Blog behandelen wij bijzondere werkstukken van cursisten en gebeurtenissen uit ons Keramiek Atelier in Frankrijk.


Nieuwe oven = Nieuwe ovenatmosfeer

Daar staan ze dan, de prachtige nieuwe ovens van 150 liter per stuk. Dat betekent zeker niet "plug and play".

Keramiek-Ovens Atelier Filarski
Elke oven heeft ziijn eigen atmosfeer, in het bijzonder kristalglazuren zijn super gevoelig voor hoe de warmte blijft hangen in een oven. Maar na een weekje proefstoken kreeg ik schitterende resultaten! Er valt dus weer veel moois te maken komend seizoen.

Ons dorp en ons keramiekcentrum daarentegen, hebben als vanouds dezelfde relaxte sfeer.
Afgelopen weken zijn we alweer ruim de honderd inschrijvingen gepasseerd.
We zien een tendens dat mensen kleinschalige vakanties verkiezen boven massatoerisme, grote boulevards of ski-liften.


Snak jij ook weer naar een leuke vakantie met direct sociaal contact met gelijkgestemden? Lekker op de heuvel in de boomgaard zitten onder een kersenboom? Een week lang niet naar winkels hoeven omdat alles hier voor je verzorgd wordt? Met twee handen in de klei iets moois maken en het nieuwe "normaal" even helemaal kunnen laten voor wat het is?
Keramiek Kristalglazuur FilarskiEen week pottenbakken in Vannecourt wordt door velen die ook in 2020 kwamen ervaren als een relatief veilige vakantie.
Zo zijn er alweer wachtlijsten ontstaan voor enkele weken. Gelukkig zijn er in andere weken nog veel plaatsen beschikbaar.

Wil je er het komend seizoen toch echt even uit? Kom naar ons kleine dorpje in de Saulnois, een week voor jezelf, in rust en eenvoud. Volg een workshop in ons zeer goed uitgeruste atelier, met verblijf en gezonde verse maaltijden.Veel goed klei- en quiltnieuws voor 2021

Allereerst:  De allerbeste wensen voor 2021!

Wij starten het nieuwe jaar met veel goed klei- en quiltnieuws.

Dit voorjaar komen er twee prachtige nieuwe grote elektrische ovens die momenteel door Toma NL gebouwd worden; onze totale stookcapaciteit (3 ovens samen) gaat dan van 360 naar 420 liter...

Oxbllod Ceramics Bo
    FilarskiDe Draak van Vannecourt (onze Anagama houtoven in de tuin) is dit najaar aanzienlijk verbeterd en stookt nu in minder dan 20 uur tot 1300 graden. Voor het volgend seizoen staan er voor die houtoven-stook een paar prachtige nieuwe glazuren tot jullie beschikking, waaronder een ossebloed rood glazuur...

In het bijgebouw wordt in februari een warmwaterboiler geïnstalleerd, zodat de kamers aldaar behalve een eigen toilet en wastafel nu ook hun eigen douches met warm water hebben.

Voor de quiltliefhebbers in week 15 en 37 is er ook groots nieuws: in het Quilt Atelier van Annetje staat inmiddels een prachtige HQ long-arm quiltmachine tot jullie beschikking: zie anna-art.eu

We gaan er een grandioos 2021 van maken!

Er zijn al enkele weken vol aan het lopen, maar er is nog volop keuze.
Zie voor alle beschikbare workshops: Data

Je bent van harte welkom.

Met Franse groet,

Bo en Annetje
De eerste pot ooit


Keramiek was het eerste materiaal dat door de mens met vuur vervaardigd en gevormd werd. De oudste vondsten dateren uit het Neolithicum, nog voor de IJzertijd, Bronstijd en Kopertijd. Hoe zouden die eerste potten ontstaan zijn?
Eén interessante hypothese onder archeologen is de theorie van de mand die in het vuur belandde.

De oudste keramiek-vondsten zijn kleine, handgevormde beeldjes, zoals de Venus van Dolni Vestonice uit 30.000 voor Chr uit Tsjechië. De oudste potten zijn gevonden in de provincie Janggxi in China en dateren uit 20.000 v Chr.
Hoe zouden ooit die eerste potten gemaakt zijn? Een interessante hypothese onder archeologen wordt beschreven door Virginie Armelin in haar zeer grondige en uitgebreide boek “Histoire de la Céramique”.

De prehistorische mens leefde vaak in grotten en bij rivierbeddingen. In de grotten en aan de oevers van de rivier treft men plastische klei aan, die geen water doorlaat. Als je er met je voet in gaat staan, komt er een afdruk die vol loopt met water.
Wellicht dat de mens in de prehistorie ontdekte hoe je water kon vervoeren met een rieten mand: je bekleedde een mand aan de binnenkant met deze vette klei. Op zeker ogenblik belandde de mand met klei en al in het vuur, waardoor de klei gebakken werd en er een soort keramieken pot in mandvorm overbleef. Er zijn scherven gevonden met afdrukken van vlechtwerk aan de buitenkant. Duizenden jaren na het Neolithicum, treft men in het begin de Minoische cultuur op Kreta nog steeds deze techniek aan.

Mandpot
    Kreta archeologie

mandpot
    kreta


Ook het archeologische keramiek uit Henchir Tawrirt (Jerba / Tunesie) uit de 5e eeuw v Chr bestond nog steeds uit keramiek met een afdruk van vlechtwerk aan de buitenkant. Vele vragen zijn nog onbeantwoord en zullen dat wellicht altijd blijven. Maar de hypothese dat de eerste pot wellicht een rieten mand was die aan de binnenkant dichtgesmeerd was met vette klei en uiteindelijk verbrandde, is op zijn minst interessant.

Ontdek ook de boeiende wereld van klei en vuur en kom een week bij ons pottenbakken. We hebben ruim 20 weken voor 2021 op het programma staan met bijzondere thema’s.

Je bent van harte welkom,

Bo en Annetje


Donkere wolken waaien voorbij.

Voorlopig toch nog maar even niet naar de VS op vakantie, ondanks dat Biden gewonnen heeft? In Europa kruipt iedereen nog in zijn holletje en wacht tot de virusstorm voorbij is.

In ons kleine dorpje zien we in de verte de donkere wolken voorbij drijven. In Vannecourt gaat het gewone leven rustig zijn gang. De boer die ploegt voort, onze overbuurvrouw geeft de bloemen voor haar raam water en wij oogsten onze appels en druiven en rapen zakken vol met noten.

We weten dat er na de storm weer zonneschijn gaat komen. We mochten dan ook alweer veel boekingen ontvangen, want ook voor volgend jaar bieden we aan dat we bij een eventuele lockdown of sluiting van grenzen het volledige bedrag inclusief voorschot terug storten. In 2020 hebben we tijdens de lockdown 80 boekingen geannuleerd, terugbetaald of op verzoek verzet. Uiteindelijk hebben toch nog 180 mensen genoten van een vakantie in Vannecourt. Lees hun ervaringen in ons gastenboek.

Annetje heeft de laatste rijpe tomaten geplukt. Weet je dat je van de vele onrijpe tomaten die er nog hingen een zalige jam kunt maken?

Creatieve_Vakantie_Frankrijk
Ze zijn al verwerkt tot vele potten heerlijke groene-tomaten confiture, met een beetje gember en citroen. Kom maar proeven komend seizoen, heerlijk met echte boter op een snee brood van onze warme bakker...

Droom even weg naar beter tijden die weer gaan komen en boek een vakantie in een klein dorpje in rust en eenvoud, ver weg van alle drukte en massatoerisme.

Je bent van harte welkom.

Bo en Annetje


Kersen proeven en thee drinken uit primitieve mokken

De eerste weken na de lock-down zitten er alweer op. De eerste gasten hebben volop kunnen genieten. Prachtig weer, ontspannen sfeer en als in een luilekkerland kon eenieder volop kersen plukken. Alle bomen in onze gaard hangen vol en vol fruit.
Schaal
    met Kersen Bo Filarski
Dit seizoen ook weer voor het eerst een Anagama gestookt. Een houtoven-stooktechniek uit 600 na Chr waarbij een vuur van 1300 graden het werk tekent, verglaast en brandmerkt. Het resultaat levert o.a. een unieke verzameling primitieve mokken op. De lava-achtige effecten zijn in geen andere oven te realiseren. Een Anagama-stook gaat een hele nacht door. Elke mok herbergt een herinnering aan een stook, een groep gasten, een prachtige sterrennacht.

Anagama_Mokken_Pottenbakken

Wil je ook je eigen mok komen maken terwijl je een vallende ster ziet?

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, we heten je van harte welkom. Zie:  data


Met Franse groet,

Bo en Annetje


De Kleischool in Nancy

Schaal Pottenbakken Bo FilarskiOp 18 januari vierde de Kleischool haar 15-jarig bestaan op het Place Stanislas in Nancy. Genodigden uit alle windstreken, 8 nationaliteiten, vierden met ons dit heugelijke feit. In de afgelopen tien jaar dat we in Frankrijk zitten, hebben meer dan 1700 mensen een vakantie geboekt om bij ons een cursus pottenbakken te komen volgen in Vannecourt.

We hopen dat we ons keramiekcentrum nog vele jaren voort kunnen zetten en dat we nog heel veel gasten een bijzondere keramiekvakantie kunnen aanbieden, samen met ons team, bestaande uit Camille, Kim, en Cindy.

We danken iedereen voor de aanwezigheid, de lieve cadeaus, kaarten, speaches en liederen.

Bo en Annetje
Schaal Pottenbakken Bo Filarski

Van 4 pakken naar 4 ton klei

Ruim 15 jaar geleden richtte Bo in Maarssen De Kleischool op. De start was met één nieuwe en twee occasion draaischijven. Ik was langs de Kamer van Koophandel geweest en had vier pakken klei ingekocht. Na een regeladvertentie in het plaatselijk krantje vond de aftrap plaats op een donderdagavond. Nog eerst even snel de fietsen uit het atelier gehaald en daar verschenen dan de eerste twee cursisten. Het waren twee dames die tuinkabouters wilden komen maken. Ik was enigszins teleurgesteld en vroeg me af of er eigenlijk wel belangstelling was voor pottenbakken... Inmiddels 15 jaar later - en nu al weer tien jaar in Frankrijk - kijken Annetje en ik met enig ongeloof naar de resultaten van afgelopen seizoen. Meer dan 200 gasten bezochten dit jaar ons centrum in Vannecourt, waar inmiddels 16 draaischijven staan en waar er jaarlijks vier ton klei doorheen gaat. 1200 Overnachtingen en 3600 maaltijden werden in goede banen geleid door Annetje, mede dankzij Cindy (onze witte tornado) en onze hulpen Camille en Kim (werkstudentes van de kunstacademie in Metz). Er was een fantastische dynamiek, er waren aardige mensen met interessante verhalen: wat hebben we genoten! Dank voor alle lieve en hartelijke reacties in ons gastenboek. Met plezier kijken we nu al uit naar het seizoen 2020!

Pottenbakken_Anagama_BekerAnagama Houtoven Mok - Bo Filarski

De data van de nieuwe themaweken 2020 zijn bekend!

Volgend voorjaar staat er vier maal een houtstook op het programma in onze grommende draak (zie thema Anagama). Met primitieve glazuren en stooktechnieken van zo'n 1500 jaar geleden gaan we deze hele oude manier van pottenbakken ontdekken. Bij toerbeurt waken we met elkaar de hele nacht bij de oven om hout op te gooien. Een unieke ervaring voor beginners en gevorderden.

Pottenbakken_Halsfles_DraaienHoutoven Shino - Bo Filarski

Uiteraard staat ook de combiweek Kristalglazuur met African-fire komend jaar weer regelmatig op het programma. Adembenemende kristallen vormen zich in het glazuur, terwijl de Afrikaanse pot haar charme ontleent aan de markeringen van het vuur en de bijenwas. Zowel beginners als gevorderden kunnen deelnemen.

Blauw_Kristalglazuur_Bo_FilarskiKristalglazuur Karaf - Bo Filarski

En ook nu is er weer keuze uit negen Raku weken. Een razend populair proces waarbij je bij ons o.a. zelf leert reduceren in je eigen vuurton. Ook deze weken staan open voor cursisten met en zonder ervaring.

African_Fire_Bo_Filarski African Fire - Bo Filarski
Witte_Raku_Bo_FilarskiWitte Raku - Bo Filarski

Kleuren met Vuur; Speciale demonstratie door Bo FilarskiVoor de technisch gedetaileerde beschrijving zie de youtube versie: https://youtu.be/vcMuZH3NnRA

De draak is groter geworden

Onze grommende draak, de Japanse houtoven, is beduidend groter geworden. Zie hier het fotoverslag van de opbouw en de eerste stook.

Pottenbakken houtoven basisBasis van de houtoven 300 liter
Pottenbakken houtoven opbouw boog Opbouw van de boog op de basis
Pottenbakken houtoven boog De boog 200 liter
Pottenbakken houtoven zijwanden Zijwanden
Pottenbakken houtoven laden Vullen van de oven 6 lagen hoog
Pottenbakken houtoven sluiten Sluiten van de oven voor de stook
Pottenbakken_houtoven_offer Rijst, zout, sake voor de ovengodinnen
Cursus Pottenbakken houtoven Frankrijk De ovengodinnen
Pottenbakken Houtoven Workshop De oven gaat aan
Cursus Pottenbakken Frankrijk Houtoven Om de beurt waken bij het vuur
Pottenbakken Vakantie cursus Frankrijk De hele nacht door tot de volgende dag
Pottenbakken Sang de Boeuf En wat kwam er zoal uit? Sang de boeuf
Cursus Pottenbakken Shino Shino glazuur
Cursus Pottenbakken Gekleurd door Vuur Zonder glazuur, ontstaan door vuur en as


Wandelen tussen 175 miljoen jaar oude fossielen

Behalve een week leuk pottenbakken en genieten van de zalige maaltijden wil je soms ook even een namiddag een wandeling maken. Op 15 minuten afstand van ons centrum bevindt zich een bijzonder natuurreservaten van Frankrijk: la Côte de Delme.

Pottenbakken_en_NatuurPottenbakken_en_WandelenVakantie_Frankrijk_Fossielen

Hier kan je zalig wandelen door een beschermd natuurgebied waar o.a. een vijftiental soorten wilde orchideeën groeien en waar je zelfs nog 175 miljoen jaar oude fossielen kan zien liggen. De kalkrijke bodem zorgt voor een mediterrane vegetatie met o.a. thijm en oregano. De wilde klauwier en de bidsprinkhaan maken zich uit de voeten als de kudde schapen voorbijkomt. Kom tot jezelf in onze wereld van vuur, klei, eenvoud en ongerepte natuur.

Probeer dat nog maar eens te redden...

Je hebt net een prachtig werkstuk gemaakt en dan gebeurt het. Een onhandige beweging bijvoorbeeld, bij het laden van de oven. Tik je net met dat oor tegen iets anders aan: krak. Daar ligt je werkstuk dat je zo zorgvuldig gemaakt hebt, in twee delen. Niets meer aan te doen als de klei helemaal droog en hard is, is de gangbare theorie, maar...

Theepot_maken

Afgelopen jaar kwam Mirjam met een cadeau in ons centrum. Een grote pot met poeder. "Moet je eens proberen, om onderdelen aan elkaar te lijmen. Werkt super, veel beter dan water met azijn." Ik probeerde het en ik ontdekte dat een eetlepel aangelengd in een jampot met water een oplossing gaf die inderdaad wonderwel leerharde onderdelen aan elkaar plakt. Oren, tuiten, knopjes en andere decoraties leken zich wel vast te zuigen aan het object waarop ze geplakt werden. Op het eind van het seizoen brak ik een oor van één van mijn karaffen, tijdens het laden van de oven. Het werkstuk was helemaal droog. Jammer, als het niet meer leerhard is, is er niets meer aan te doen, dacht ik. Ik wilde net het werkstuk in een emmer gooien toen ik me bedacht. Laat ik ook eens proberen kurk-droge klei te plakken met dit wondermiddel. Beide kanten van het oor en de aanhechtingspunten op de karaf voorzichtig met een penseel met het goedje natgemaakt. Even laten intrekken, nog een keer aangetipt en tegen elkaar gezet, bijna tegen beter weten in. Tja je vermoedt het natuurlijk al: na het bakken zat het oor stevig aan de karaf vast! Het goedje heet bitterzout (magnesium-sulfaat), bij de drogist te verkrijgen. Wil je ook eens oren en tuiten komen plakken? We hebben o.a een hele leuke week waarin we speciaal theepotten gaan maken.

Zie: data

Wat ons voedt

Gezond de feestdagen door…. Oeps.... Wat gaan we dit jaar op tafel zetten? En dan ook nog een aardig kerstcadeautje kopen…. Mijn hemel, wat moet ik ze geven, ze hebben echt alles al. Heb je dat ook, dat je nu al een over-vol gevoel hebt? Op welk gebied dan ook? Wat ons hier geestelijk vult en gelukkig maakt, is het creëren van dingen. Met aandacht iets maken, hoe simpel ook, is zeer bevredigend. Creëren is een positieve energie die voedt. Je richt je aandacht op iets volstrekt anders dan je dagelijkse sores. Tijdens het seizoen hier in Vannecourt sluiten we de dag dan af door een zalige maaltijd te nuttigen en een leuk gesprek te hebben met een groep gelijkgestemden. Niet enkel tijdens het seizoen proberen we evenwichtige en gevarieerde maaltijden te serveren. Ook met de feestdagen genieten we van de lekkere dingen die we gewoon uit onze tuin en streek kunnen betrekken. We hebben onze noten en appelen uit de tuin. Grote pompoenen die we van de buurman kregen. Boontjes via de buurvrouw, eitjes van onze eigen kippen. Dit hele simpele recept van creëren, van aandacht voor elkaar en van het genieten van de rijkdom om ons heen is wat we graag met je delen. Een eenvoudig recept met klei en vuur, met kersen, noten, mirabellen, tomaten en een aardig gesprek aan een houten tafel in de tuin bij zonsondergang. We besluiten om ook met de kerst te genieten en stil te staan bij deze (h)eerlijke rijkdom die we hier om ons heen hebben. Voor deze kerst een pompoensoep met gember van Annetje.

Creatieve_Vakantie_Table_d_Hote

Pompoensoep met gember en kokos (Vegetarisch)

Fruit in een scheutje koolzaadolie
– een paar uitjes
– knoflook
– prei of kool of een knol die je nog hebt liggen
– een paar centimeter gember

Giet er water bij, breng aan de kook. Ondertussen schil je een aardappel of twee, een appel, een wortel en voeg je die toe aan de soep. En niet te vergeten de stukken pompoen (om het even welke)! Als alles zo’n 20 minuten gekookt heeft, pureren met de staafmixer. Voeg zout, peper, eventueel nog wat gemalen gember, koriander en kruidnagel toe. En iets van kokos: wat kokosvet, geraspte kokos, of kokoscrème. Proeven, misschien nog wat kaas over de soep heen raspen en dan: smakelijk eten!

Met Annetje naar de Vogezen…

Al enkele jaren organiseren we in het voorjaar een Cérami-quiltweek. Dat is een combi Quilt / Raku week waarin je als deelnemer Raku-kleitabletten en knopen maakt, die worden verwerkt in de quilt die je ook in die week naait. Wegens grote belangstelling – en omdat Annetjes quilt-atelier nu helemaal klaar is - gaan we komend seizoen in week 37 een week organiseren, die enkel en alleen in het teken van patchwork en quilten staat! Tijdens deze bijzondere week gaan we ook een bezoek brengen aan het grootste Quilt-evenement in Europa, in de Vogezen. Er zijn slechts een paar plaatsen beschikbaar. Maar er is nog meer: behalve deze speciale week komen er nog veel meer mogelijkheden voor de quilt-liefhebbers. Hiervoor hebben we een gloednieuwe website gemaakt, met alle relevante informatie. Voor de belangstellende quilters is er meteen een leuk gratis ontwerp te downloaden (wellicht een aardig Sinterklaas idee?). Kijk gauw op Anna-Art.eu

Anna At etui

Wil je alleen blijven pottenbakken, kijk dan op het enorme aanbod aan workshops die we ook dit seizoen weer hebben.

Zie data…..

We heten je van harte welkom,


Bo en Annetje

Houtoven van glazen flessen

Velen die bij ons een workshop volgden, hebben gedurende de week ook een bezoek gebracht aan de faillence fabriek in Sarreguemines. Afgelopen week vierde dit museum haar 20-jarig bestaan. Vele pottenbakkers en keramisten waren uitgenodigd om hun vaardigheden te laten zien. Ook wij waren van de partij. Bo heeft voor de ruim tweeduizend bezoekers demonstraties gegeven op de draaischijf. Jong en oud mocht op deze bijzondere dag gratis proberen een werkstuk te draaien. Er waren ook pottenbakkers die een oven opbouwden uit lege wijnflessen en 's avonds was er een vuurspektakel. De oude schoorsteen van de stoommachine van weleer vormde een schitterend decor, dat verlicht werd door de vlammen.

Opbouw_Flessenoven Oven_van_Flessen Keramiek_vuur_Moulin_de-La_Blies

Kom volgend jaar ook een week bij ons een workshop volgen en breng een bezoek aan dit fantastische keramiek-museum. We hebben ruim twintig weken pottenbakworkshops met verschillende thema's. Voor een overzicht zie: data Met Franse groet, Bo en Annetje

De Mirabellenboompot

Meer dan duizend keer is ons gratis e-book gedownload. Op de omslag prijkt een Mirabellenboom waar Ruby uit springt. Dit voorjaar hebben we helaas deze oude Mirabellenboom moeten omzagen. Houtbewerker Alain Monchot heeft in de Wabi Sabi traditie een schitterende pot gedraaid van het doorleefde pruimenhout.

Pot Mirabellenboomhout

Gelukkig hebben we vele jaren geleden al jonge mirabellenbomen geplant. Ook dit seizoen kun je dus gewoon weer lekker mirabellen komen proeven in onze tuin. Deze nazomer zijn er nog een paar plaatsen beschikbaar. Zie data

Op zoek naar Wabi Sabi

Ze kwamen uit een artificiële wereld, het kleine, schatrijke golfstaatje Qatar; twee studentes die wilden leren pottenbakken. Duizenden kilometers hadden ze afgelegd om uiteindelijk voor het eerst in hun leven door een weiland te lopen, brandnetels uitgelegd te krijgen en zelfs vol verbazing een kwartier lang een slak gade te slaan. Wat wilden deze jonge vrouwen, die in dit futuristische staatje leven, bij ons komen leren? Pottenbakken, dat was duidelijk, maar wilden ze uiteindelijk iets strak moderns of juist iets zeer klassiek met gouden randjes gaan maken? De Japanse uitdrukking Wabi Sabi verheldert wat ik kon bieden en wat zij zochten.

QatarQatar Creatieve_Vakantie/Raku_PottenbakkenWabi Sabi Raku - Bo Filarski

Wabi Sabi; de Japanse term voor de schoonheid van de inperfectie. De studentes genoten een week lang met volle teugen van de eenvoud in ons kleine dorp. Met kennis en kunde en hun eerste Raku werkstukken keerden ze uiteindelijk terug. Met pijn in het hart namen ze afscheid van de rust in onze Saulnois-streek, en via een vijf-sterrenhotel in Parijs vlogen ze terug naar hun stad in de woestijn.

Wil je ook de wereld van onvolmaaktheid, Wabi Sabi, ontdekken en ervaren?

Klik voor de nog beschikbare data.

Met Franse groet,

Bo en Annetje

GRATIS e-Book

pottenbakkenDraaicursussen Pottenbakken DVD's

Leer goed centreren en optrekken. De techniek van het draaien, duidelijk stap voor stap uitgelegd. Centreren zonder groot gevecht door slim te werken met je gewicht en niet je kracht. Ook jij kan het leren. DVD 2 Draaitechnieken Hoge en bolle halsflessen draaien Draaicursus Pottenbakken DVD.

Vervolg Blog Pagina's 1 2 3 4

Atelier de Céramique Filarski voor een creatieve keramiek vakantie. Pottenbakken in Noord Frankrijk.