Knoppen/fr_flag.png   Knoppen/uk_flag.png
Creatieve_Vakantie_Frankrijk

Creatieve Vakanties Frankrijk met Pottenbakken 2

algemeen Data en Prijzen Blog

Pagina 1 2 3 4

Voorjaar

Velden geel gekleurd van boterbloemen, paardenbloemen en koolzaad. De koeien mogen weer in de wei.
Mise_en_herbe
Pottenbakken_Keramiek_Voorjaar
Frankrijk_Creatieve_Vakantie
Pottenbakken_Voorjaar
Noord_Frankrijk_Creatieve_Vakantie
Alles bloeit en geurt dat het een lieve lust is. Kom ook de voorjaarsbloemen ruiken in onze schitterende Saulnois streek. Draai 's morgens een prachtig werkstuk en ga 's middags wandelen door de stille heuvels en velden rondom ons dorp.

Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar, zie: data.


Je bent van harte welkom,

Bo en Annetje
Zelfgeplukte thee in je zelfgedraaide theepot!

Natuurlijk kun je een supermarkt-theezakje in een thermoskan kokend water hangen, maar lijkt het je niet veel leuker om een eigen theemengsel te maken in je zelfgedraaide theepot?!

Je hoeft er niet eens een grote kruidentuin voor te hebben, veel van de blaadjes en bloemetjes die je nodig hebt zijn in de vrije natuur te vinden.

Wat dacht je van een tisane van kamillebloemen met een beetje lavendel (rustgevend)? Of een mengsel van smalle weegbree (goed tegen keelpijn, maar smaakt niet zo lekker) en munt (voor de lekkere smaak en tegen misselijkheid)? Salie helpt tegen aften en pijnlijk tandvlees, maar ook bij menstruatieklachten en tegen opvliegers. Een aftreksel van tijm (met een beetje honing) is goed tegen hoesten.

Maak_je_eigen_Theepot
Dit oude liedje geeft aan dat men vroeger ook al wist hoe je verkoudheid geneest:
“A B C, Mijn moeder zette thee
Van lindebloesem en van vlier
Voor ‘t zieke kind niet ver van hier.
A B C, 't Genas door moeders thee.”

Je kunt ook prima zelfgekochte kruiden toevoegen: een stukje gember bij een thee van brandnetels; kardemom in een potje met paardenbloem (blad) en kamille (bloem)…

Kom deze lente nog een theepot draaien, dan kun je volop gaan experimenteren met eigen kruidenthee mengsels.
Kijk hier in welke weken we nog plaats hebben: data.

Je bent van harte welkom,
Annetje en Bo


Pottenbakken voor fijnproevers


De ovenschalen die Annetje op tafel zet, komen uit een keukenoven van 220°. De schalen hebben in de pottenbakkerij ooit een veel hogere temperatuur moeten doorstaan. Maar - vreemd genoeg - lange niet zo hoog als je zou verwachten.

Veel mensen denken dat ovenschalen flink hoog gestookt moeten als ze gebakken en geglazuurd worden, maar niets is minder waar! Zou je zo'n schaal op 1250° bakken, dan zou hij meteen de eerste keer dat hij met bv een quiche erin uit de keuken-oven gehaald wordt al knappen, door het grote verschil in temperatuur binnen in de oven (220°) en daarbuiten (25°). Het verglaasde keramiek kan die temperatuurshock niet aan; er zit geen rek meer in het materiaal.

De gebroeders Not in Castelnaudary bakken al generaties lang schitterende ovenschalen volgens aloude traditie. Wij hebben in 2012 een uitgebreide rondleiding gehad door hun pottenbakkerij, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan.

Pottenbakkerij gebroeders Not
Pottenbakkerij_Not
Robert Not draait ovenschalen
Robert_Not
In de reuzachtige houtoven
Houtoven_Gebroeders_Not
De schaal met warme mirabellen bij ons op tafel
Ovenschaal_met_Mirabellen


Gelukkig blijft een ovenschaal die op slechts 1050° gebakken is gewoon heel als de keukenwekker rinkelt: vul hem dus gerust met een zalige tartiflette (aardappels en uien, eventueel spekkies en dan een reblochonkaas met witte wijn er overheen gesmolten); een lasagne; een vegetarisch schoteltje met spinazie en geitenkaas overgoten met gekarameliseerde uien; of met als nagerecht een clafoutis van mirabellen uit eigen gaard...

Heb je liever dat ik de ovenschalen voor je vul? Kom dan pottenbakken en fijnproeven in onze pottenbakkerij in het kleine dorpje Vannecourt.

Je bent van harte welkom,
Annetje en Bo

Klik hier voor de nog beschikbare data.
Pottenbakken en de kracht van stilte

De plotselinge pieken van geluid - zoals gierende banden, schreeuwende buren, een telefoon die rinkelt - trekken onze aandacht. Constante ruis of geroezemoes kunnen we als relatief stil en rustig ervaren. Maar toch, niet elke rust of stilte is gelijk. Er is bijna altijd nog wel iets te horen. Sinds ik in Vannecourt woon ben ik op de diverse soorten stiltes gaan letten.

Ook ben ik me hier nog veel meer bewust geworden van de helende werking van stilte. Soms als onze Ruby humeurig van school terugkomt, gaan we luisteren in de tuin. We spelen dan “aandacht geven” aan alles wat we in deze oase van rust toch nog horen. We sluiten onze ogen en sommen de dingen op; het grazen van de koeien in het weiland naast ons,
Creatieve_Vakantie_Frankrijk_Pottenbakken_Stilte.jpg
de specht die tikt tegen een boom, de wind die anders ritselt in de kersenboom dan in de notenboom... Door onze aandacht even helemaal te richten op de “stilte” hier en nu om ons heen, vergeet Ruby de ergenissen van school en komt ze tot rust.

Zelfs als we met een groep cursisten in ons atelier werken is het vaak ongelofelijk stil. Soms is iedereen zo geconcentreerd aan het werk dat je een speld kan horen vallen. Niet omdat we het afspraken, of erom vroegen, maar doodgewoon omdat de rust van het creëren en de stilte van het dorp ons ertoe uitnodigen.
Een stilte en aandacht die plotseling even verstoord wordt door twee zwaluwen die kwetterend hoog het atelier invliegen.

Wil je ook eens naar onze stilte komen luisteren?

Kijk welke boeiende thema’s we aanbieden en klik hier voor de nog beschikbare data.
Pottenbakken en de kleur van vuur

Voor pottenbakkers is vuur onontbeerlijk. Rond de 850 graden voor een Afrikaanse stook, tot ruim 950 voor een Raku en tegen de 1300 graden voor een Anagama.
Duizenden jaren geleden hadden pottenbakkers geen moderne meetinstrumenten, maar moesten zich behelpen met de kleur van het vuur. Van diep rood naar oranje, geel tot een bijna witachtige gloed gaf een indicatie van de hitte in het vuur. Zie enkele van onze mooiste "kleur van vuur" foto's van het afgelopen jaar.

Wensballon
Creatieve_Vakantie/Creatieve_Vakantie_Wensballon
Kampvuur
Creatieve_Vakantie/Creatieve_Vakantie_Kampvuur
African Fire Workshop
Creatieve_Vakantie/Creatieve_Vakantie_Klei_Vuur
Creatieve_Vakantie/Pottenbakken_Frankrijk_Pitfire
Raku Workshop
Creatieve_Vakantie/Pottenbakken_Workshop_Raku
Anagama Workshop
Creatieve_Vakantie/Pottenbakken_Creatieve_Vakantie_Frankrijk
Creatieve_Vakantie/Pottenbakken_Workshop_Frankrijk

Creatieve_Vakantie/Keramier_Anagama

Ontdek ook de wereld van Klei en Vuur in onze pottenbakkerij in Noord Frankrijk. Zie alle fantastische workshops die we aanbieden op: data

Je bent van harte welkom,


Bo en AnnetjePottenbakken op Muziek en Papier

Met enkele artiesten uit onze Saulnois streek
maakten wij het vier minuten filmpje "HAND MADE"

Pottenbakken_Muziek_Schilderen
Klik hier voor alle data 2018.

Je bent van harte welkom,


Bo en Annetje


Een groot gevecht?

Hij had het anders geleerd, maar ik toonde Steef een draaitechniek waarbij je niet je kracht gebruikt, maar je gewicht inzet vanuit het centrum van je lichaam. Hij begreep onmiddelijk waar ik het over had. Steef doet aan Oosterse vechtssporten en zei: "Dit principe is precies wat we ook met de vechtssport leren; werk vanuit het centrum van je lichaam." David had nog nooit gedraaid, maar hij is architect. In zijn vak doet hij niet anders dan het analyseren van krachten op materialen. Ook hij had onmiddelijik door waar ik het over had. Zonder een hopeloos gevecht te leveren met de klei pasten ze de techniek toe die ik getoond had en zowaar, het lukte beiden om zonder enige moeite een pot te draaien.

Ikzelf ontdekte en ontwikkelde deze methode van pottenbakken pas toen ik al zeven jaar draaide. Het kostte me in het begin veel moeite de ingeslepen gewoonte los te laten om als een Galliër met "spierballen en knots" de klei te lijf te gaan. Ik begon me de nieuwe pottenbak techniek eigen te maken, om elegant als een Judoka mijn massa en lijf als hefboom te gebruiken. Na 17 jaar lesgeven ben ik volledig overtuigd van het resultaat. In de beginjaren van mijn lesgeven waren cursisten weken bezig om de eerste stappen van het draaien onder de knie te krijgen. Nu zie ik dat cursisten in één à twee dagen al een aardig werkstuk kunnen maken. Daarom besloot ik om er ook een DVD van te laten maken. De film werd technisch geregisseerd door Thomas Beerendonk en geëdit door niemand minder dan Fatih Tura
(Fatih is oa editor van de veel bekroonde films: Grijs is ook een kleur en The origin of trouble).

Op YouTube had ik vele keramiek-filmpjes om te leren pottenbakken gezien. Maar vaak stond de camera in de verkeerde hoek, zodat je de positie van de vingers nauwelijks of helemaal niet zag. Fantastische trucs werden er in die filmpjes met de klei uitgehaald; toeren die ons versteld deden staan. Maar ik wilde een film maken waarbij je niet naar de goocheltruc kijkt, maar naar de handen die de truc uitvoeren!

Thomas en Fatih hebben mijn boodschap begrepen en uit de 96 uur filmmateriaal die ze hier bij ons in Frankrijk schoten, een zeer inzichtelijke film gemonteerd. Reeds honderden mensen hebben onze DVD's gekocht en de reacties die ik krijg zijn een opsteker om in de toekomst de serie verder uit te breiden. Momenteel zijn er 2 DVD's uitgebracht: de Basiscursus Draaien en de DVD voor gevorderden, Hoge en Bolle Halsflessen.

Mocht je de DVD nog niet hebben of zoek je nog een aardig Sint- of Kerstcadeau, kijk dan eens naar de trailers

Heb je al een DVD of wil je graag nog wat meer, kijk dan ook eens naar de 20 workshop weken Pottenbakken die we aanbieden in Frankrijk: zie data

Met Franse groet,

Bo Filarski
Keramiek Magazine Klei schreef over
de Kleischool DVD's Pottenbakken.

De_Kleischool_Perspericht

Pottenbakken Draaicursus Halsflessen

De Favoriet aan ons ontbijt.

Eenieder die in Vannecourt was, weet dat de ochtend bij ons begint met een zalig ontbijt met vers brood, vroeg gebracht door Roger, onze bakker. Een tafel vol fruit, muesli, yoghurt, vele soorten kaas, harde gedroogde worstjes en natuurlijk de vele door Annetje zelfgemaakte jammetjes van kersen, mirabellen, perziken, quetschen en kweeperen. Maar, één van de grote favorieten is de honing van Monsieur Quari uit Burlioncourt, waar onze walnoten door vermalen zijn. Ook volgend jaar zal die weer op tafel staan!
De zon schijnt, de wind is niet echt koud, de bladeren verkleuren mooi naar aardetinten. Het zwembad is leeg, de tuin is rustig - zo zonder cursisten, maar er is nog werk aan de winkel:

Creatieve_Vakanties_Potenbakken_Kweeperen

De mand die ik steeds meeneem de tuin in bevat de laatste mirabellen, quetschen, blauwe en witte druiven; maar ook alweer de eerste kweeperen en appels. Verder zijn alle andere manden, kratten en zelfs de tafels in gebruik voor het drogen van de walnotenoogst.
Pottenbakken_Creatieve_vakantie_notenhoning

Deze overvloedige oogst is geheel onverwacht; we vreesden het ergste toen het in de lente tijdens de bloesemperiode begon te vriezen…

Ook zin om lekkere zelfgemaakte confitures van vruchten uit eigen tuin te proeven en appelsap te drinken van onze eigen appels (vermengd met een paar kilo kweeperen)? En niet te vergeten: die walnotenhoning?

Klik hier voor alle data 2018.

Je bent van harte welkom,


Bo en AnnetjeDraai er niet omheen

Bijzondere_Vakantie_FrankrijkAls je te lang blijft doordraaien met een pot op de draaischijf, wordt de klei zacht en week en zakt het werkstuk in elkaar.
Als je te lang rond een besluit blijft draaien,
loop je het risico dat een mooie kans aan je voorbij gaat.

Iets bijzonders ligt vaak zo simpel binnen handbereik. Dat hele bijzondere is iets waar we in Vannecourt middenin zitten.

Gisteren besloot ik met Ruby een rondje te gaan fietsen. We wonen al ruim tien jaar in de Lorraine en nog steeds verbaas ik me over de schoonheid van onze streek.
Als je hier een mooi tochtje wil maken hoef je niet in de auto te stappen.

Neem één van de fietsen die we voor jou klaar hebben staan en ontdek de schoonheid, direct als je de deur uitstapt.
Pottenbakken_Vakantie_Nazomer

Draai er niet te lang omheen als je er deze nazomer nog even helemaal uit wil. Ontdek iets bijzonders, een wereld van klei en vuur in een pottenbakkerij in de prachtige Saulnois streek in Noord Frankrijk.


klik hier voor de data.

Je bent van harte welkom,


Bo en AnnetjeLes extrêmes se touchent.

Tja, ook bij het pottenbakken komt het voor... In een glazuur in het bijzonder kunnen twee botsende en totaal verschillende uitersten tot schitterende resultaten leiden.

Een glanzend en druipend kristalglazuur raakt een mat, stroef glazuur. Op het raakvlak ontstaat een chemie met verrassende resultaten.
Pottenbakken_Vakantie_Frankrijk
Wil je ook de magie van glazuren ontdekken? Er zijn nog plaatsen beschikbaar.

We heten je van harte welkom,

Bo en Annetje

Klik hier voor de beschikbare data.
Jas aan of jas uit?

Heerlijk die lente, met z’n frisse zonnige dagen en daarna van die lekkere koele nachten. Het water van de kippen is ’s morgens nog bevroren, maar ’s middags zitten we toch in de tuin te lunchen. Enig nadeel is dat je niet weet hoe je je moet kleden bij dit weer, laarzen of sandalen? Trui of hemdje? Jas aan of jas uit?
De groep die mij op een doordeweekse ochtend op een klein weggetje tegemoet komt lopen, heeft geen keuze; een jas hebben ze niet meer.
Bibberend en een beetje angstig loopt het clubje over de weg. Het is bijna etenstijd, maar zal er straks wel een lekker maaltje te krijgen zijn? Waar moeten ze eigenlijk heen, die man met die hoed loopt dan wel voorop met z’n hond, maar weet hij echt de weg? Ze blijven dicht bij elkaar op een kluitje lopen. Hadden ze hun jassen nou maar mee kunnen nemen, maar die zijn ze kwijt. Valt nog mee dat er een lekker voorjaarszonnetje schijnt…

Creatieve_Vakanties_Frankrijk_Pottenbakken
Gelukkig hoeven ze niet ver meer, de wei vol mals gras is aan het einde van deze weg. Ik kan mijn auto half in de berm parkeren, plaats genoeg om deze kudde pas geschoren schapen rustig te laten passeren. Ik heb ook geen haast, zet de motor af en kijk glimlachend naar die onzekere maar dappere schaapjes die op deze mooie voorjaarsochtend richting hun verse weiland trippelen. Ik leun uit het raampje en maak een foto van dit mooie rustgevende tafereeltje. Geen file die me kostbare tijd laat verliezen, geen wegomleiding, geen blaastest of politie controle; gewoon een kudde schapen die geschoren is en verweid wordt. Ik wacht met een goed humeur tot deze vrolijke onderbreking klaar is en rijd daarna breed lachend door.

Heb jij ook zin om op sandalen door onze prachtige Saulnois-streek te lopen, misschien wel zonder jas? Wie weet kom jij ook de herder met z’n schapen tegen!


Klik hier voor de beschikbare data.De grommende draak en de nachtegaal.

Het is zover. Na meer dan 900 stenen staat-ie er! Afgelopen nacht ging-ie tekeer als een grommende draak. Annetje had 's ochtends nog, volgens oud Aziatische traditie, aan de ovengodin gevraagd om ons met de eerste stook welgezind te zijn.

Jean-Luc bleef liever in de moderne tijd en noteerde nauwkeurig alle facetten van het proces op de computer in een digitaal overzicht.

Onze vorige oven is na zeven jaar trouwe dienst deels weggevreten door het vuur. Tijd dus voor een nieuwe Anagama .
Creatieve_Vakanties_Pottenbakken


Een moderne pyrometer, ouderwetse Segerkegels, maar ook simpelweg de kleur van het vuur waren hulpmiddelen om de temperatuur van de helse vlammen in onze nieuwe houtoven te beoordelen.

Tot diep in de nacht duurde de eerste proefstook. Op de ogenblikken dat de grommende draak even tot rust kwam, overviel ons de stilte van Vannecourt en konden we plotseling de nachtegaal horen.

Een bijna volle maan scheen wit licht over onze fruitbomen en verlichtte midden in de nacht de kersenbloesem. In deze sprookjesachtige omgeving gooide ik opnieuw wat hout op het vuur, zodat de draak weer langzaam ontwaakte.

Anderhalve kuub hout verslond de Anagama gaandeweg de stook. Tot we uiteindelijk de 1280 graden bereikten.....

Pottenbakken_Anagama_Houtoven

Filarski_Pottenbakken_HalsflessenDe westerse mens is niet gewend aan werk uit primitieve houtovens. De werkstukken zijn niet strak, niet glad en zonder synthetische kleurstoffen. Het keramiek wordt tot lavatemperaturen verhit, vervormd en gebrandmerkt door het vuur en de assen in de oven. Om daarna tot steenharde objecten te verstollen: steengoed!
Filarski_Pottenbakken_Shino_Mokken

Filarski_Pottenbakken_Shino_Schaal

Wil je ook kennis komen maken met de draak en de nachtegaal?
Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar. Zie DATA

Je bent van harte welkom,


Bo en Annetje


Heb jij alles onder controle?

Het is zo zacht dat we al buiten onze lunch kunnen nemen. Ik voel de drang om gewoon even in het wilde gras te gaan liggen, en van heel dichtbij naar de bloemetjes te kijken die daar voor niets her en der zijn opgekomen. Zo maar op plekken die de natuur zelf heeft uitgekozen. Ik houd van dingen die ontstaan op de rand tussen orde en chaos. Zo leef ik en zo ontstaat ook mijn keramiek.

Ik schreef in 2007 al: "Al mijn technieken balanceren op de rand van chaos. Dat is ook wat ik wil laten gebeuren. Dat is wat me boeit. Ik houd niet van dwang en totale controle. Ik wil verrast worden door mijn eigen werk. Ik zal nooit series kunnen maken. Elk werkstuk eist haar eigen uniciteit op."

Deze week ging er iets mis met een stookcurve voor een kristalglazuur terwijl er net een enorme pot in stond. En zie daar een schitterend ongeluk.
Bo_Filarski_Pottenbakken
Het craquelé op een Rakupot is geen  twee keer het zelfde. De vlammen en assen in de Anagama houtoven of African Fire likken langs elke pot op een verschillende manier en laten elke keer weer anders hun brandmerken na. Tot slot ook de  bloemkristallen van de kristalglazuren blijven na al die jaren elke keer weer een verrassing. Zelfs na honderden ovens geopend te hebben, blijf ik nog steeds als een kind nieuwsgierig en ongeduldig wachten tot de oven voldoende is afgekoeld om hem te openen. Pottenbakken blijft spannend.

Heb jij alles onder controle? Laat de teugels een beetje vieren en laat je verrassen door wat er om je heen dan spontaan gebeurt. Achter ons keramiekcentrum in Vannecourt hebben we geen bloemperken, geen keurige paadjes, geen lichtpaaltjes. We hebben een gaard van vijfenzestig are met vijfendertig verschillende fruitbomen, gras en wilde bloemen en we ontdekken elk jaar weer nieuwe plantjes. Onze oude buurman Monsieur Remy wijst ons op de wilde blaadjes in het voorjaar die zo lekker zijn als sla. Laat de teugels een beetje vieren en kom een weekje genieten van een wereld die je zal verrassen. Een creatieve vakantie in Noord Frankrijk met klei en vuur.
Creatieve_Vakantie/Pottenbakken_met_wilde_bloemetjes
Boek een zalige voorjaarsvakantie; er zijn nog plaatsen beschikbaar. Zie DATA

Je bent van harte welkom,


Bo en AnnetjeDe wereld heeft koorts

Word jij ook zo mismoedig van het wereldnieuws?

Vandaag heb ik me even helemaal teruggetrokken in de voorjaarsrust van ons dorp, verstopt in een stukje oud Frankrijk geconserveerd in de heuvels van de Saulnois.
Creatieve_Vakantie_Voorjaarsvakantie_Vannecourt
Hier gaat het om het dagelijks leven. De buurman die wat hout zaagt voor de kachel.
De dames van het dorp die de kerk schoonmaken voor het St Blaise feest.
Het busje van de bakker dat stopt. Roger stapt uit om te overleggen hoeveel brioche broodjes hij voor de mis moet aanleveren.

Het is de eerste dag dat ik in het zonnetje op de bank voor ons huis buiten een kop koffie kan drinken. De vogels kwetteren en onze kat Dondersteen heeft de kolder in zijn kop. Je ruikt al een beetje dat het voorjaar eraan komt.

Wil je ook even lekker een voorjaars-weekje ver weg van alle informatiestromen over de koorts van de wereld?

Kom genieten van de voorjaarsbloemen, de zalige maaltijden, de rust.
En van het gewoon even met je handen in de klei zitten, zodat je zeker geen knopje op wat voor apparaat dan ook aan kan raken.
Creatieve_Vakantie_voorjaarsvakantie_frankrijk
Boek een zalige voorjaarsvakantie; er zijn nog plaatsen beschikbaar. Zie DATA

Je bent van harte welkom,


Bo en Annetje


Pottenbakken

Pagina 1 2 3 4

Atelier de Céramique Filarski voor een creatieve keramiek vakantie.
Pottenbakken in Noord Frankrijk.
algemeen Data en Prijzen Blog Knoppen/knop_DVD