Knoppen/fr_flag.png   Knoppen/uk_flag.png
Creatieve_Vakantie_Frankrijk

Creatieve Vakanties Frankrijk met Pottenbakken 4

algemeen Data en Prijzen Blog

Pagina 1 2 3 4

Potten met gebrek aan zuurstof

Afgelopen maand bezochten wij Italië en leerden dat de Etrusken reeds in het jaar 700 voor Christus bewust het principe van een tekort aan zuurstof (reductie) in een keramiekoven gebruikten.

Creatieve_Vakantie etruskisch_aardewerk_2In Italië is het culturele assortiment ongelooflijk. De Romeinen hebben hun stempel op Europa gezet. Maar ook in de eeuwen die volgden, bleef de invloed van de Italiaanse kunst toonaangevend.
De culturele beschaving van de Etrusken, vóór de Romeinen, in Toscane en Umbrië is wat minder bekend. Dit volk legde een artistieke basis die tot op heden zelfs moderne kunstenaars inspireert.
Creatieve_Vakantie etruskisch_aardewerk_1De Etrusken kenden de draaischijf en waren bekwame pottenbakkers die flinterdun keramiek maakten, wat door heel Europa geëxporteerd werd. We lichten hier één facet uit: de zwart glanzende kannen van hun Bucchero aardwerk, die zich kenmerken door hun elegante vormgeving. De Etrusken gebruikten geen glazuur (dun glasachtig en decoratief laagje) op hun keramiek; ze kenden wel het principe van reductie (kleur laten veranderen door een gebrek aan zuurstof in de oven). Ze gebruikten een reductieproces met megatiet om de kleur van de rode klei zwart te maken. Het werk werd gepolijst om het een glans te geven.
Zie op de afbeeldingen werk uit de musea in Volterra en Colle di Val d' Elsa. Kijk eens naar de bijzonder vorm van de bovenkant van de hals en het lipje bovenaan de handvatten.


Creatieve_Vakantie
                  etruskisch_aardewerk_3  Creatieve_Vakantie etruskisch_aardewerk_4 
Creatieve_Vakantie etruskisch_aardewerk_5  Creatieve_Vakantie etruskisch_aardewerk_6
Het principe van reductie is ook veelvuldig in Aziatische landen toegepast en uitgewerkt met diverse andere grondstoffen, leidend tot andere effecten en kleuren.

Als het je interesseert, kan Bo je er van alles over vertellen tijdens een van de workshopweken in onze pottenbakkerij in Vannecourt,
zie: data

Acht uur werken aan één pot

Vorige week is Bo ruim acht uur bezig geweest met één pot. We hadden namelijk een filmploeg van De Filmmaatschappij over de vloer. Tja en dan duurt het draaien van zo’n potje uren en uren.
Shots die over moesten omdat er net een tractor voorbij reed of omdat er net een vlieg zoemend langs de microfoon ging. 

Afbeeldingen/Bo_Filarski_Keramiek

Afbeeldingen/Bo_Filarski_PottenbakkenEr is een week lang gewerkt aan een instructiefilm potten draaien. Tijdens de opnames zijn in alle hoeken camera’s opgesteld zodat je elke greep en elke vinger tot in detail kan zien en volgen. De eerste shots zien er heel goed uit.

De komende maanden zullen 1,4 terrabite aan beeld en geluidsmateriaal in een professionele studio gemonteerd gaan worden. We hopen voor het eind van het jaar de eerste trailer klaar te hebben. We houden jullie op de hoogte.


Andere geur in de lucht

Zo tussen de winter en het voorjaar in, worden we zo maar verwend met een zonnige middag die anders ruikt dan de winter, de temperatuur is zachter en er hangt een andere stilte. Het is zo'n middag dat je even een wandeling gaat maken en dan ergens langs de kant van de weg op een hekje gaat zitten. Hoewel wij al jaren hier wonen, kan ik nog steeds intens genieten van deze serene rust. Al een half uur is er geen auto langs gereden. Ergens ver in de verte hoor je iemand op hout slaan, wellicht om een hekje te herstellen of om wat hout te splijten voor de kachel. Creatief_voorjaarsvakantie_Frankrijk.De wolk die nog een beetje tegen de helling aan lag verdampt zachtjes in de middagzon. Een buizerd zit op een tak de omgeving te inspecteren. Zo'n zalige middag ergens in de velden rond Vannecourt, waar op dat ogenblik verder helemaal niets gebeurt. Zittend op een hekje neem ik dat "niets gebeuren" helemaal in me op.
Tijdens onze workshops is er 's morgens cursus en kan je 's middags ontspannen in onze schitterende Saulnois streek.

Wil je ook zo'n zalige Pottenbakkerij vakantie afgewisseld met een ogenblik langs de kant van de weg waar niets gebeurt...? Kom dan ook naar Vannecourt: zie beschikbare
DATA

Een nieuwe voorraad aanleggen in een ander tempo.

Vijfentachtig is-ie inmiddels. Met een aanhanger achter zijn minitractor gaat Remy de helling op, het hout halen van de omgevallen boom. Gisteren heeft hij de takken er met de hand afgezaagd. “Eens kijken of dat hart van mij het nog goed doet” had-ie geantwoord op mijn vraag of dat wel verstandig was op zijn leeftijd.

Zijn overbuurman had aangekondigd dat hij hem zou komen helpen om het hout binnen te halen. Dat ging hem niet overkomen. Alsof hij een ouwe zak was die zijn eigen hout niet binnen kon halen. Voordat de overbuurman thuis was moest de klus geklaard zijn. En zo toog hij naar boven om daar in een rustig tempo het hout op zijn aanhangertje te laden.

Een buizerd krijst. De kippen rennen onder een struik om zich te verschuilen. Er vallen noten uit de boom. Dit jaar hebben we ruim 100 kilo noten kunnen rapen.
appelsDe appeloogst is zo overvloedig dat we een afspraak bij de appelpers in Moivrons hebben gemaakt om onze eigen appelsap te laten persen.
Creatieve_Vakantie/KweeperenDe kweeperenboom heeft dit jaar zo veel vrucht gedragen dat hij helemaal scheef staat.
Creatieve_Vakantie/creatieve_vakantie_jam_makenAnnetje heeft enorme pannen op het vuur staan om kweeperengelei te maken.
De buizerd is verdwenen, de kippen lopen weer rustig door de gaard. Het hout van Remy is netjes opgeruimd. De kerkklok slaat 12 uur. Het ruikt naar warme maaltijden en houtvuur. In de keuken van ons centrum pruttelen de pannen met kweeperen. Jammer dat we je op de website de geur niet kunnen laten ruiken.
Creatieve_Vakantie/Creatieve_vakantie_Pottenbakken.jpgZin om onze gelei en appelsap te komen proeven tijdens een pottenbakkerij vakantie? Er staan weer ruim 20 weken met fantastische workshops pottenbakken op de agenda. Zie DATA

We heten je van harte welkom,
Bo en Annetje

Op 6 september hebben we een fantastisch seizoen afgesloten met een record aantal bezoekers. Tijdens het prachtige voorjaar en de stralende zomer ontvingen wij gasten van twee deuren naast ons en uit de rest van Frankrijk, uit België, Nederland, Zwitserland, Italië, Duitsland, Engeland, de VS en Rusland.
Creatieve_Vakanties_FrankrijkDe jongste was 11 jaar en de oudste 89. In onze onvergetelijke jubileumweek hadden wij de wereldberoemde pottenbakkers Philip en Frannie Leach uit Devon als gastdocenten.
Wij ontvingen echte beginners, half gevorderden en ook mensen die al jarenlang goed draaien.
Wij willen iedereen bedanken voor de gezelligheid en de positieve energie; we gaan ons voorbereiden op het nieuwe seizoen.

Contrast van materialen, elementen en vormen

Wat vliegt de tijd, ook hier in Frankrijk. Maar wel op een leuke manier: we hebben alweer een heleboel gezellige weken gedraaid met groepen, waarbij de thema’s raku, kristalglazuren, terre vernissée en African fire langsgekomen zijn. Contrast van materialen, elementen en vormen kwam keer op keer weer om de hoek kijken.
Creatieve_Vakantie/Creatieve_Vakantie_Frankrijk_Raku_Pottenbakken Een hals met een koper-mat oppervlak, in het vuur verkleurd tot een oranje-rode rand, tegenover het zelfde koperoxide die is omgetoverd tot een Egyptisch-blauwe glanzende laag.
Creatieve_Vakantie/Creatieve_Vakantie_Frankrijk_PottenbakkenEen lange hele smalle fles met kobalt glanzende kristal glazuren, overlopend in een mat steengoed glazuur, naast een ronde pot met azuurkleurige kristallen langzaam vloeiend naar de eigeel tot kastanje-rode onderkant.
Creatieve_Vakantie/Creatieve_Vakantie_Frankrijk_KristalglazuurCreatieve_Vakantie/Creatieve_Vakantie_Ceramiquilt_FrankrijkEen door Aadje bewerte quilt van zachte stof, bewerkt met mini klei-tabletjes: omgetoverd tot een Frans dorpje op de heuvel. Om een indruk te krijgen van de vele creaties die weer gemaakt zijn,

Dun, dik, mat, ruw, glanzend, hard of zacht: ontdek en combineer mee in onze workshops.

Zie beschikbare DATA

Reis mee de wereld rond

Een pot gedraaid met Franse Grès door een Nederlandse in Frankrijk, gedompeld in witte kleislib uit Duitsland, geglazuurd met een Fritte uit Spanje en gebakken volgens een Japanse techniek, gefotografeerd tussen de madeliefjes in maart. Het leverde dit resultaat op:
Raku_Wit_Bo_Filarski

Reis mee de wereld rond en kom een weekje naar Noord Frankrijk Raku stoken!
Zie beschikbare DATA

Een kristallen voorjaar

De winter kan zijn charme hebben, met zijn ijskristallen, maar sommigen hunkeren toch al weer een beetje naar het voorjaar.
De velden met voorjaarsbloemen, de bloesem aan de bomen en het verse lentegroen.
Kristalglazuur_van_Bo_FilarskiIn het voorjaar organiseren wij drie maal een workshop met kristallen die ontstaan bij 1100 graden Celsius.
In dit artikel verklappen wij al twee geheimen over de vorm van de kristallen.
 

Bij kristalglazuren kunnen de kristallen qua vorm variëren van naaldachtig dun tot twee waaiertjes met de punten tegen elkaar, die zich steeds verder openen. Uiteindelijk vormen ze een rond, bloemachtig model. In het kristal kunnen ook nog verschillende halo’s voorkomen, net als jaarringen in een doorgezaagde boomstam. Deze halo’s maken de kristallen nog wat complexer en interessanter qua structuur en vormKristalglazuur_Kristalvormen_Bo_Filarski.
De vorm van de kristallen en die van de halo’s kunnen we beïnvloeden in het stookproces! In de Kristalglazuurweken legt Bo op eenvoudige wijze uit, hoe ook de beginner die nog niets van pottenbakken en glazuur weet, toch een prachtig werkstuk met kristalglazuur kan maken.


Heb jij ook zin in een fascinerende voorjaarscursus, waarbij je de wereld van Klei, Vuur en Kristallen ontdekt? Boek tijdig; er is nog een aantal plaatsen beschikbaar.

...zie DATA


Diegenen die al met kristalglazuren experimenteren, kunnen het wat technischer verhaal hier doorlezen.

Klik: Technisch Vervolg artikel

"Hier kan je je ogen nog uitlaten"

(Citaat van Ciska)
Voorjaar_PottenbakkenNederland telt 496 inwoners per vierkante kilometer en België 349.
Den Haag en Brussel gaan in beide landen aan kop met respectievelijk 6.131 en  5.106 inwoners per vierkante kilometer.
Daverdisse en Schiermonnikoog sluiten de rij met 25 en 21 inwoners per vierkante kilometer. Ons dorpje Vannecourt telt  .... lees verder op ons
Blogartikel
Meest gelezen artikelen

Verglaasde druppels van Kleislib
Creatieve_vakantie_Frankrijk_Pottenbakken.jpgHet meest basale, het meest aardse om ons heen: kleislib. Slib van bruine, rode of gele modder. Deze druipers en druppels van kleislib smurrie kunnen omgetoverd worden tot een fascinerende textuur op keramisch materiaal. Blogartikel
Pottenbakken, dat gaat mij vast niet lukken!
Marga belt me op; of ik meega op creatieve vakantie in Frankrijk, een week ambachtelijk meedraaien in een pottenbakkerij. Het is zeker heel leuk daar, maar dat kan ik toch helemaal niet, potten draaien?! Blogartikel
De oven-godinnen!
Creatieve_Vakantie/OvengodinnenZelfs in Vannecourt tref je er een aan, zo’n klein altaartje waar om ’t even welke god aanbeden wordt. Diverse mooie beeldjes van een oven of vuur godin, wat bloemen, een kommetje rijst, een schaaltje zout en natuurlijk een glaasje sake… Of wacht, zit er wel rijstwijn in dat glas: als dat geen lekker rood Frans wijntje is. Blogartikel
Pottenbakken met spook
Wij hebben Rakupotten met draak in ons atelier gemaakt zien worden;
ovengodinnen in allerlei soorten en maten - om ons goed gezind te zijn bij het stoken van de Anagama.

Wij hebben hier met Afrikaanse trommels tot de weergoden gezongen.
De nieuwe kerkhaan op een karretje door het dorp zien rondgaan, voordat-ie gewijd en wel op de torenspits geplaatst werd. De priester met St Blaise het door de boeren meegebrachte veevoer zien zegenen.
Maar: un fantôme in ons keramiekcentrum was en is - ook voor ons - een nieuw fenomeen.

Gisteren zijn wij bij de notaris in Morhange langs geweest om enkele aktes op te laten stellen.
We kregen te verstaan dat er een probleempje is: het blijk dat er nog een mevrouw op ons adres mag wonen.
We wonen hier al bijna 7 jaar en we zijn haar nog nooit tegen gekomen,
maar het recht is kadastraal vastgelegd op basis van oude archieven overgetypt door een dienst in Madagaskar...
Wij geloofden onze oren niet. De Franse notaris legde het ons geduldig uit.

Lees verder over een creatieve vakantie met spook op ons Blogartikel
Creatief leren proeven
Tja, het zou hier geen Frankrijk zijn als het niet regelmatig over eten zou gaan.Lees ons: Blogartikel
Doffe roet en as komen tot leven!
Waarschijnlijk hebben de tuinbezitters onder ons de afgelopen week hetzelfde gedaan als wij. Als de zon weer een beetje doorkomt en het écht op lente begint te lijken, komt iedereen uit z’n huis om lekker in de tuin te gaan werken. Beetje opruimen, beetje dood hout verwijderen, plaats maken voor de eerste plantjes/zaailingen (pas op voor de IJsheiligen!). Een boompje dat de winter helaas niet heeft doorstaan opruimen, uit de bomen gewaaide takken rapen, nog een stuk van de wel erg welig tierende Vrouwenmantel snoeien. En dan, al dat oud hout en al die takken met een kapotte rieten mand en een krantje: hop, op een hoop en de vlam erin.
Wij hadden ook zo’n fikkie in de tuin, maar onder het hout sloegen de vlammen en assen om iets moois..
Blogartikel
Ceramiquilt van Vilt met Raku-tabletjes
Creatieve_Vakantie/Creatieve_Vakantie_Frankrijk_CeramiquiltLissy Hurkmans heeft de kwaliteit om meerdere disciplines met elkaar in harmonie te brengen. Hier tref je haar collier van vilt met mini Raku kleitabletten aan. De Raku-tabletjes zijn gedeeltelijk geglazuurd met een kobalt blauw Raku glazuur met een prachtige Spaanse fritte. Blogartikel

Thuis bij Koningin Claudia
Nietsvermoedend en dus zonder camera was ik op weg naar de kippenren, waar ik m’n brave meisjes (4 eieren die dag!) op wilde gaan hokken voor de nacht. Toen zag ik hem opeens zitten, in het drinkbakje van m’n kipjes, lekker badderend op deze zachte zomeravond!
Blogartikel
La mise à l' Herbe
Ken je dat: je voelt je opgesloten, je wil naar buiten, je zit de hele winter al tegen dezelfde muren aan te kijken.
Je zou wel eens wat anders willen, niet steeds hetzelfde menu, een frisse wind, een grote schoonmaak en een nieuwe omgeving.
Onze buren hebben de grote stap gewaagd, dappere dames hoor, want ze zijn nog zwanger ook… Lees verder op:
Blogartikel
Raku Bo Filarski
Bolle Halsfles van Bo Filarski

Klei: Gres lisse St Amand GSA T 40
Biscuitstook: 1050°
Glazuurstook: Raku (gas) 1030° (dubbele stook waardoor stikseleffecten ontstonden) 15 minuten reductie in houtzaagselton
Glazuur recept: Fritte n° 1510 85 % - Ball Clay 7,5 % - Krijt 7,5 %
Koperoxide 3 % / Halsje 90 % Koperoxide 10 % Fritte 1510
African Fire Bo Filarski
Halsfles van Bo Filarski

Klei: Gres lisse St Amand GSA T 40
Biscuitstook: 1050°
2e stook: Afrikaans houtvuur met zaagsel ± 850°
Glazuur recept: Hals gedompeld in
ijzersulfaatoplossing 100gr/1liter
Kopercarbonaat gestrooid tussen zaagsel.
Gepolijst met bijenwas.   
Pottenbakken

Pagina 1 2 3 4


Atelier de Céramique Filarski voor een creatieve keramiek vakantie.

Pottenbakken in Noord Frankrijk.


algemeen Data en Prijzen Blog Knoppen/knop_DVD