Francais     English     
Creatieve_Vakantie_Frankrijk

Workshop met Kristalglazuur

algemeen thema's Raku Kristalglazuur Anagama Céramiquilt

Kristalglazuren

Kristalglazuur KobaltoxideKristalglazuur (Workshop voor beginners en gevorderden) Bij de Kristalglazuren wordt een recept met veel zinkoxide gebruikt. Dit glazuur wordt bij 1275 graden in een elektrisch oven over het werkstuk versmolten. De objecten staan ruim 30 uur in de oven, in een speciale atmosfeer en onder specifieke condities van viscositeit. Dit leidt tot kristalvorming. Elk object is uniek en heeft zijn eigen speciale kristallen en kleuren. De prisma’s van de kristallen komen het beste tot hun recht in fel licht. (Als het weer het toelaat proberen we zeker tijdens deze week een Pitfire als 2e thema te organiseren).

Kristalglazuur met Nikkel

Kristalvorming ontstond vroeger bij pottenbakkers achter in de oven, op plaatsen waar de oven langzaam afkoelt. In  het begin van de vorige eeuw werd dergelijk werk als mislukt beschouwd. Tegenwoordig wringen pottenbakkers zich in allerlei bochten om deze schitterende kristaleffecten op elk werkstuk in hun oven te krijgen. Natuurkundig is deze kristalvorming eenzelfde proces als de ijsbloemen die men in de winter soms op een ruit kan zien. Dergelijke ijsbloemen ontstaan doordat de condens-laag gedurende lange tijd tussen vriezen en dooien op de ruit ligt.  Juist op dit kantelpunt hebben kristallen de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en te groeien.

Kristalglazuur met ijzeroxide

De kristallen op ons keramiek ontstaan uiteraard niet in waterdamp, maar in een glazuurlaagje (een mengsel van kwarts en metaaloxiden). Ook dit kwartsmengsel komt in de oven bij ruim 1200 graden op een kantelpunt van rigiditeit en flexibiliteit zodat er kristallen in kunnen gaan groeien. Precies op dat kantelpunt houden we temperatuur gedurende een lange periode vast; kristalvorming ontstaat. De kristallen worden gevormd door

Kristalglazuur met Kobalt Mangaan

de zinkoxide die we aan het glazuur hebben toegevoegd. Deze zinkkristallen zijn wit transparant. Metaaloxiden zoals koperoxide of ijzeroxide die we ook aan een recept kunnen toevoegen, binden zich op deze hoge temperatuur aan de zinkkristallen en zorgen voor de schitterende kleuren. Een kristalglazuur is één van de moeilijkste glazuren in de pottenbakkerswereld. Bij de cursus in Vannecourt leggen we u alle geheimen uit en krijgt u desgewenst de recepten op basis van  grondstoffen die u gewoon in Nederland en België kunt kopen.
In de afbeeldingen hiernaast is er van boven naar beneden gewerkt met kobalt, ijzer, nikkel, kobalt-mangaan.

Wij hanteren één duidelijk totaal bedrag voor workshop + verblijf + eten + drinken zonder extra kosten!
Zie Prijzen
Er is keuze uit meer dan 18 verschillende weken per jaar zie Data

Hier kan je Boeken Je bent van harte welkom!


Atelier de Céramique Filarski voor een creatieve keramiek vakantie.
Pottenbakken in Noord Frankrijk.
algemeen thema's Raku Kristalglazuur Anagama Céramiquilt